Új minősítést kapnak idén a klaszterek   

Új minősítést kapnak idén a klaszterek  

A 2023-ban megjelent „Klaszterfejlesztési stratégia 2023-2030” következő lépéseként 2024. január 25-én a tervezett minősítési rendszerről tartott tájékoztatót és szakmai workshopot a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága. Az eseményen részünkről Papp Zoltán az ASZEK ügyvezető-helyettese, Hankó Gergely a KEXPORT Klaszter megbízott ügyvezetője és Istenes Anna, a KSZGYSZ kommunikációs igazgatója vettek részt.

A klaszterek jelentőségét Keller Péter főosztályvezető emelte ki, amit a stratégiában is definiáltak és nemzetgazdasági szinten értékeltek.

A korábbi Regisztrált klaszter minősítés helyett a jövőben három kategóriát hoztak létre:

  • Regisztrált klaszter
  • Professzionális klaszter
  • Innovációs klaszter

(illetve egy negyediket, amikor a klaszter nem felel meg egyik minősítésnek sem) 

Pár példa a klaszterek értékeiből és potenciáljaiból:

  • A klaszter egy piacvezérelt, de egyben magas bizalmi szinten működő közösség

A klaszterek a piacvezérelt, üzleti és/vagy innovációs fókuszú közös tevékenységek katalizátorai, és jellemzően magas bizalmi szintű üzleti közösséget alkotnak. A helyi, személyes kapcsolatrendszer és az üzleti együttműködési múlt révén kialakuló magas bizalmi szint a közös projektek hatékonyságát is növeli.

  • A klaszter a technológia és tudástranszfer hatékony eszköze

A klaszterek biztosítani képesek a tudás- és technológia transzfert a kutatás-fejlesztésben és az innovációban érdekelt szereplők között. A klaszter alapon szerveződött együttműködések továbbá képesek a nagyvállalatok fejlett technológiáit és kompetenciáit közvetíteni a KKV-k felé.

  • A klaszter a nemzetközi piacra és nemzetközi hálózatokba kapcsolódás hatékony eszköze

A klaszterek elősegítik a határokon átnyúló együttműködéseket a környező országokkal, támogatják az adott iparágban, a klasztertagjaik és más országban működő gazdasági szereplők közös tevékenységeit. Nemzetközi értékláncok létrehozása révén pedig képesek a KKV-k export lehetőségeinek szélesítésére.

A KSZGYSZ két klasztere (ASZEK, KEKSZPORT) is megfelel ezen értékrendnek.

Az ASZEK 50 tagot számláló klasztere az akkreditált szolgáltatások minőségének biztosításával és fejlesztésével jelentenek biztos alapot és hátteret a gazdasági tevékenységek fenntarthatóságához, a hazai és külföldi elfogadáshoz.
Az esemény utáni beszélgetésen többen érdeklődtek együttműködésről klaszterünkkel, mert külföldre irányuló projecteknél, üzleti kapcsolatoknál elengedhetetlen a különböző iparágaknál az akkreditáció megléte.