Hogyan tovább? Az Akkreditálás aktuális kérdései és feladatai az EA audit tapasztalatainak tükrében

nah logo th
Időpont: 2016. november 29. kedd
Helyszín: Hotel Benczúr, 1068 Budapest, Benczúr u. 35.
A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) az Akkreditált Szervezetek Klaszterével (ASZEK) együttműködésben konferenciát szervezett az új nemzeti akkreditálási rendszer működésének és eredményeinek áttekintése érdekében. A közel 200 fős hallgatóság előtt Marczinkó Zoltán István, a NGM kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg, kitérve az akkreditációs szervezet-rendszer átalakításának okaira, eredményeire és a még hátralévő feladatokra. Devecz Miklós, a NAH főigazgatója részletesen beszámolt a NAH EA-MLA aláírási státusza megszerzésének folyamatáról, valamint a NAH további fejlesztési terveiről, Dr. Ágoston Csaba, az ASZEK elnöke pedig – az Akkreditálási Tanács képviseletében – az akkreditálással érintettek érdekképviseletének fontosságáról, illetve szervezeti formáiról tartott ismertetőt. A konferencia résztvevői három tematikus workshopon vitathatták meg az új nemzeti akkreditálási rendszer működésének tapasztalatait, ahol megfogalmazhatták észrevételeiket és javaslataikat az eljárásrendeket meghatározó NAR-okkal, az akkreditáló minősítők és szakértők felkészültségével és képzésével, és a NAH működésének átláthatóságával kapcsolatban. A plenáris ülésen is áttekintett javaslatok itt szekciónként (1. szekció, 2. szekció, 3. szekció) megtekinthetők és véleményezhetők.
Kérjük, hogy a közzétett javaslatokkal kapcsolatos véleményüket, további felvetéseiket és javaslataikat legkésőbb 2017. január 10-ig küldjék meg az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
 
A konferencia programja az alábbi volt (az előadások anyaga a címre kattintva tekinthető meg):
 
Program 
9.30       regisztráció
Levezető elnök: Dr. Ágoston Csaba, ASZEK elnök
10.00

A nemzeti akkreditálási rendszer az átalakulás után
Marczinkó Zoltán, kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, NGM
10.20

A NAH EA MLA státuszának megszerzése, a további fejlődés irányai (online Prezi)
Devecz Miklós, főigazgató, NAH

11.10

Az Akkreditálási Tanács tevékenysége
Horkay Béla, az AT elnöke távollétében Dr. Ágoston Csaba

11.30 Kérdések és válaszok
11.40 Kávészünet
11.50

Moderált workshop-ok a következő témákban:
  1. Az akkreditáltak hatékony visszajelzéseinek formái a NAH minősítők, szakértők fejlesztéséhez
  2. A NAR-ok felülvizsgálata
  3. Az átlátható működés mechanizmusa és garanciái
12.50

Visszajelzések a workshop-ok javaslatairól
Moderátorok
13.20 Zárszó
13.30 Ebéd
A felmerült problémák felszámolása és a folyamatok rugalmasabbá tétele érdekében a NAH az ASZEK-kel közösen egy cselekvési terv kialakítását tervezi.