Megjelent a MSZT decemberi hírlevele

2015. december

Hírlevél

Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

Békés, Boldog Ünnepeket kíván a Magyar Szabványügyi Testület!

A Magyar Szabványügyi Testület az „Útmutató a Mikulás-ünnepi hagyományokhoz” kiadvánnyal kíván békés és boldog ünnepeket a Hírlevél minden kedves Olvasójának. A kiadvány célja, hogy a hétköznapok feladatai és gondjai helyébe az ünnepvárás, az ünnepi készülődés lépjen. Az útmutató a 2010-es holland NEN 0512 Guidelines for Sint-Nicolaas festivities szabvány mintájára íródott különkiadás.

tovább


Felújítás a Szabványboltban

A Magyar Szabványügyi Testület Szabványboltjában és a Kiadói és Értékesítési Osztály helyiségeiben 2015. december 18-a és 2016. január 18-a közötti időszakban felújítási, helyreállítási munkálatokra kerül sor. A jelzett időszakban a Szabványbolt zárva tart, továbbá a szabványvásárlásra és szolgáltatás-előfizetésre vonatkozó telefonos érdeklődések fogadása, a megrendelések feldolgozása, visszaigazolása, illetve teljesítése – a munkálatok haladásától függően – hosszabb időt vesz igénybe a megszokottnál, illetve időlegesen szünetelhet. A tervek szerint a 2016. január 18-ával induló héten tudunk újra teljes kapacitással ügyfeleink rendelkezésére állni.
Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük.


A nemzeti szabványállomány változásai

2015. december 1-jén 118 db nemzeti szabvány kiadására került sor. A kiadott szabványok közül 96 db MSZ EN, 17 db MSZ EN ISO, 1 db MSZ HD, 1 db MSZ CEN/TS, 1 db MSZ ISO, 1 db MSZ ISO/TR és 1 db MSZ

tovább

2015. december 1-jén 1 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább


Decemberi magyar nyelvű szabványok

2015. december 1-jén 10 db magyar nyelvű szabvány jelent meg (minőségirányítási rendszerek, egészségvédelem és biztonság a hegesztés területén, ipari targoncák, ásványolaj és folyékony ásványolajtermékek, falazóelemek követelményei, bitumen és bitumenes kötőanyagok) Ezek közül 2 db (bűzelzárós WC-csészék és WC-berendezések, Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 3. rész. Daruk és más gépek hatásai) korábban, idegen nyelven bevezetett szabvány magyar nyelvű változata.

Hirdetmény magyar nyelvű szabványok megjelenéséről
Hirdetmény a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenéséről


Szabványok szövegének változása

A Magyar Szabványügyi Testület 2015. december 1-jén 1 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Tájékoztatás

A Magyar Szabványügyi Testület szerzői jogainak sorozatos megsértése miatt a honlapok fokozatos ellenőrzésébe kezd. Ha egy személy/cég/vállalat/szervezet stb. a honlapján az MSZT engedélye nélkül szabványt vagy szabványokat tesz közzé, az jogsértést követ el és vállalnia kell annak következményeit. A szabvány szerzői jogi védelem alatt áll, részeiben vagy egészében felhatalmazás nélkül másolni, sokszorosítani, forgalmazni, árusítani vagy bármilyen egyéb módon terjeszteni, közreadni tilos; ezek végzése jogszabálysértő magatartás, amelynek összes következményét a jogsértésért felelősnek kell viselnie.

tovább


Bővített tartalommal megjelent a sprinklerberendezésekre vonatkozó korszerűsített új szabvány

2015. november 1-jén megjelent az MSZ EN 12845:2015 Beépített tűzoltó berendezések. Sprinklerberendezések. Tervezés, kivitelezés és karbantartás hivatkozási számú és című nemzeti szabvány, amely a korábban kiadott MSZ EN 12845:2004+A2:2009-hez képest több, a sprinklerberendezésekkel kapcsolatos követelménnyel bővült.

tovább


Figyelmeztető jelzések vészhelyzetekben

Különféle vészhelyzetekben, legyen az természeti katasztrófa, terrorcselekmény vagy a mindennapi életükben előforduló más hasonló esemény, képesnek kell lennünk arra, hogy a megfelelő biztonsági intézkedéseket megtegyük, figyelembe véve a vészhelyzet fokozatát és jellegét. Két nemrégiben megjelent ISO-szabvány segíti a felelős szervezeteket abban, hogy nyilvános figyelmeztetés esetén létre hozhassanak helyi, országos vagy nemzetközi szinten egy jól strukturált katasztrófaelhárítási tájékoztatást, célzottan a kockázatnak kitett csoportokra vetítve.

tovább


Megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 9000:2015 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár

Az ISO 9000:2015 tartalmazza az ISO/TC 176 nemzetközi műszaki bizottság által a szabvány közzététele idején kidolgozott és közzétett MIR-szabványok összes szakkifejezését. Ezt a nemzetközi szabványt azért készítették, hogy segítsen az alkalmazóknak megérteni az alapvető fogalmakat, alapelveket és a minőségirányítás szakmai nyelvezetét azért, hogy képesek legyenek eredményesen és hatékonyan bevezetni egy MIR-t, és értéket létrehozni más MIR-szabványokból.

tovább


Megjelent az MSZ EN 1991-3:2007 magyar nyelvű változata Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 3. rész: Daruk és más gépek hatásai

Elkészült az Eurocode-szabványsorozat Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások 3. részének magyar nyelvű változata, amely tartalmazza az EN 1991-3:2006 és az EN 1991-3:2006/AC:2012 magyar nyelvű változatán túl a korábban MSZE 21991-3:2008 hivatkozási számmal önálló előszabványként megjelentetett nemzeti melléklet korszerűsített változatát is. A meghirdetéssel egy időpontban ez utóbbi előszabvány visszavonásra kerül.

tovább


Szabványokkal a minőségi elvárható szolgáltatásért

Az EU-tagállamok összességét tekintve a gazdasági tevékenység 60–70%-át a szolgáltatások teszik ki. Ezért Európában az egységes belső piaci szolgáltatások kialakítására irányuló szabványosítási törekvések elsődleges prioritást kaptak. Az elmúlt években a szolgáltatások szabad áramlását elősegítve olyan európai szabványok kerültek kiadásra, amelyek nem csak a fogyasztók érdekeit, de a környezet védelmét is szolgálják (biztonság, bizalom, minőség, környezet- és egészségvédelem).

tovább


Új európai szabványosító műszaki bizottság – Hidrogén

A Holland Szabványügyi Testület (NEN) új európai szabványosító műszaki bizottság létrehozását kezdeményezte Hidrogén témában. Az új bizottság a megújuló és egyéb forrásokból előállított hidrogénnel kapcsolatos rendszereket, készülékeket és csatlakozásaikat, termelését, tárolását, szállítását, mérését és felhasználását foglalja majd magába. A bizottsághoz fog tartozni a tiszta hidrogénből és a hidrogén-metán (földgáz) keverékéből előállított hidrogén is. A bizottság figyelembe veszi még az esetleges későbbi olyan témákat is, melyek hozzájárulnak az európai hidrogénpiac fejlesztéséhez.

tovább


Új szabvány a hegesztés kockázatainak felmérésére

A hegesztés biztonságára vonatkozó előszabványok, valamint a hegesztőüzemek munkahelyi egészségvédelmének és biztonságának irányítási rendszere keretében végzendő kockázatfelmérés támogatása céljából, az MHtE támogatásával 2015. december 1-jén magyar nyelven jelent meg az MSZ ISO/TR 18786 Egészségvédelem és biztonság a hegesztés területén. Útmutató a hegesztés gyártási tevékenységeinek kockázatfelméréséhez.

tovább


Falazóelemek követelményei (305/2011/EU)

Az uniós harmonizációs jogszabály, az építési termékek EU-rendelet (305/2011/EU) alkalmazását elősegítő harmonizált szabványok jelentek meg az MSZT/MB 108 „Falazat műszaki bizottság területén.

tovább


Az ipari targoncák legújabb kiadása elérhető magyar nyelven

A Magyar Szabványügyi Testület, a szabvány korábbi változatának keresettségére tekintettel, kiadta az új EN ISO 3691-1:2015 Ipari targoncák. Biztonsági követelmények és igazolásuk. 1. rész: Önjáró ipari targoncák, a vezető nélküli, a változtatható kinyúlású és a teherszállító targoncák kivételével hivatkozási számú és című európai szabvány magyar nyelvű változatát, hogy segítse és támogassa a magyar gazdaság és vállalkozások versenyképességét.

tovább


Sikeresen lezajlott az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet minőségirányítási rendszerének okirat-megújító eljárása

Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) minőségirányítási rendszerét először 2009-ben tanúsította a Magyar Szabványügyi Testület az MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány és MEES 1.0 szerint. Idén novemberben immár a harmadik tanúsítási ciklust megkezdve, eredményes megújító audittal bizonyította az Intézet elkötelezettségét integrált minőségirányítási rendszerének működtetése és folyamatos fejlesztése iránt.

tovább


2015 novemberében megjelent új és módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása és az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez kíván segítséget nyújtani a tájékoztató anyag.

tovább


Letölthető útmutatók, segédanyagok az ISO 9001:2015 szabvánnyal kapcsolatosan

A 2015. szeptember 15-én megjelentek a nemzetközi ISO 9001:2015 szabványhoz kapcsolódó hasznos, letölthető útmutatók, segédanyagok gyűjteményei.

tovább


Az MSZT képzései és szakmai fórumai

Az MSZT célja, hogy a képzésein és a szakmai fórumain a szabványokon alapuló hiteles ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok megosztásával is hozzájáruljon a szakemberek magas színvonalú felkészítéséhez és a vállalkozások versenyképességéhez. 2015 során az energia-, az információbiztonsági, az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekkel, a gépek biztonságával és a kockázat kezelésével kapcsolatos tanfolyamaink voltak keresettek.

Különösen sokan vettek részt az új MSZ EN ISO 9001:2015 és az MSZ EN ISO 14001:2015 alkalmazására felkészítő képzéseinken. Nagy érdeklődés kísérte az energetikai audit, a hegesztés biztonsága, a projektvezetés, az érzékszervi vizsgálatok témakörében megrendezett szakmai fórumokat is.


Az MSZT 2016 első félévében tervezett időpontokkal kínál képzéseket és szakmai fórumokat az érdeklődők számára

Az MSZT képzéseinek és szakmai fórumainak befizetett résztvevői kedvezménnyel vásárolhatják meg a témához kapcsolódó szabványokat. Az MSZT képzéseiről, szakmai fórumairól érdeklődni a 06 1 4566 840 telefonszámon, jelentkezni a honlapunkon (www.mszt.hu) elérhető, értelemszerűen kitöltött és cégszerűen aláírt jelentkezési lap(ok) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre történő megküldésével lehet.

tovább


Tovább bővül az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2015. novemberben az online szabványkönyvtárnak 23 új előfizetője volt, 73 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az online Szabványügyi Közlöny 3 és az online Szabványjegyzék esetében is 1 előfizetésre került sor.


Széles körben keresett MSZT-kiadványok

Továbbra is nagy az érdeklődés Az építési termékek CE-jelölése lépésről lépésre című, június 23-a óta kapható kiadvány iránt.

tovább

Ugyancsak nagy az érdeklődés az MSZ 2364/MSZ HD 60364 Épületek villamos berendezéseinek létesítése – Magyarázatos szabványgyűjtemény 8. korszerűsített kiadás c. kiadvány iránt, amelyből csak a közelmúltban 14 db, a 8. pótlapok-ból pedig 44 db talált gazdára.

tovább


 
 
Leiratkozás Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.