Magyarul is elérhető a Metrológiai Szótár!

A  Nemzetközi Metrológiai Értelmező Szótár harmadik, felülvizsgált verziója – a VIM3 – már évekkel ezelőtt megjelent a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM) honlapján, és angol és francia nyelven ingyenesen elérhető. Itt ugyan az is megjelenik, hogy a szótár magyar nyelven is olvasható, azonban ez csak a korábbi verziókra volt igaz. Az ASZEK tagjainak kezdeményezésére – a hiányt pótlandó – megkerestük a korábbi VIM-ek fordítóit, Bánkuti Lászlót és Kiss Józsefet, hogy vállalnák-e a VIM3 magyarra átültetését is. Miután felkérésünkre el is végezték ezt a nagy figyelmet és pontosságot igénylő munkát, hosszas egyeztetéseket követően az ASZEK nevében közzé is tehetjük a munka eredményét, amelyet minden érintettnek figyelmébe és értő alkalmazásába ajánlunk, természetesen az eredeti kiadásokhoz hasonló módon szabad hozzáféréssel.

Köszönettel tartozunk azon szervezeteknek, amelyek anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették a fordítás elkészültét; az Ő támogatásuk nélkül most nem olvashatnák magyar nyelven az értelmező szótárt:

Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft.
Dolgos Kft.
Dunaferr Labor NKft.
Három Kör Delta Kft.
KVI-PLUSZ Környezetvéelmi Vizsgáló Iroda Kft.
Metriso Kft.
MMSZ-Boksay Kft.
MultiLab Kft.
Országos Meteorológiai Szolgálat
QualiCont Nonprofit Kft.
ROHDE & SCHWARZ Hungária Szolgáltató Kft.
Wessling Hungary Kft.

Kérünk mindenkit, hogy aki a szótárt olvassa, használja, tegye meg azzal kapcsolatban észrevételeit, hogy azokat mérlegelve és megvitatva a szótár fejlesztésében felhasználhassuk.  

A szótár itt letölthető

Nyomtatás   E-mail