Magyarul is elérhető a Metrológiai Szótár

A  Nemzetközi Metrológiai Értelmező Szótár harmadik, felülvizsgált verziója – a VIM3 – már évekkel ezelőtt megjelent a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM) honlapján, és angol és francia nyelven ingyenesen elérhető.

Itt ugyan az is megjelenik, hogy a szótár magyar nyelven is olvasható, azonban ez csak a korábbi verziókra volt igaz. Az ASZEK tagjainak kezdeményezésére – a hiányt pótlandó – megkerestük a korábbi VIM-ek fordítóit, Bánkuti Lászlót és Kiss Józsefet, hogy vállalnák-e a VIM3 magyarra átültetését is. Miután felkérésünkre el is végezték ezt a nagy figyelmet és pontosságot igénylő munkát, hosszas egyeztetéseket követően az ASZEK nevében közzé is tehetjük a munka eredményét, amelyet minden érintettnek figyelmébe és értő alkalmazásába ajánlunk, természetesen az eredeti kiadásokhoz hasonló módon szabad hozzáféréssel.

Köszönettel tartozunk azon szervezeteknek, amelyek anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették a fordítás elkészültét; az Ő támogatásuk nélkül most nem olvashatnák magyar nyelven az értelmező szótárt:

Bálint Analitika Mérnöki Kutató és Szolgáltató Kft.

Dolgos Kft.

Dunaferr Labor NKft.

Három Kör Delta Kft.

KVI-PLUSZ Környezetvéelmi Vizsgáló Iroda Kft.

Metriso Kft.

MMSZ-Boksay Kft.

MultiLab Kft.

Országos Meteorológiai Szolgálat

QualiCont Nonprofit Kft.

ROHDE & SCHWARZ Hungária Szolgáltató Kft.

Wessling Hungary Kft.

Kérünk mindenkit, hogy aki a szótárt olvassa, használja, tegye meg azzal kapcsolatban észrevételeit, hogy azokat mérlegelve és megvitatva a szótár fejlesztésében felhasználhassuk.  

A szótár itt letölthető